Sunday, October 27, 2013

Πλεκτή ανδρική τραγιάσκα - Crochet mans cap

Δυο είναι οι πιο επίμονες φετινές απαιτήσεις του αγοριού μου. Η μια να του πλέξω μια σωβρακοφανέλα και η άλλη να του πλέξω μια τραγιάσκα. Η σωβρακοφανέλα -μην γελάτε παρακαλώ- είναι χρόνιο αίτημα. Κάθε χειμώνα πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και απορρίπτεται ως αδύνατο για τα δεδομένα των ικανοτήτων μου και ως καπρίτσιο χωρίς καμιά ουσιαστική χρησιμότητα για εκείνον. Αυτή είναι η δική μου εκδοχή της ιστορίας. 
Η δική του εκδοχή έχει ως εξής: Κάθε χρόνο η Σοφία εξαγοράζει την επιθυμία του αγοριού της, με κάτι που επιθυμεί λιγότερο. Πέρσι ήταν ένας μπερές, φέτος μια Τραγιάσκα.
Ιδού λοιπόν η, περί ης ο λόγος Τραγιάσκα!

Ανδρική πλεκτή τραγιάσκα

Βρήκα στο youtube ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιντεάκι της bobwilson123, που μας δείχνει πως να πλέξουμε μια unisex τραγιάσκα. Στην ιστοσελίδα της bobwilson 123, υπάρχουν γραπτές οδηγίες στα αγγλικά. 
Χρησιμοποίησα βελονάκι 4mm και νήμα DROPS ♥ You 3 σε off black χρώμα. Στις οδηγίες η δημιουργός προτείνει 4 ply νήμα και βελονάκι 5mm. 
Κατά την γνώμη μου καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της δημιουργού ή έστω να επιλέξετε κλωστή που να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος του νήματος. Η δική μου κλωστή σε άλλα σημεία ήταν παχύτερη σε άλλα λεπτότερη.
Αυτό έδωσε μεν, έναν κάποιο χαρακτήρα στο πλεκτό, όμως, του αφαίρεσε την σταθερότητα και στην συμπαγή δομή. 

Crochet cap back side

Χρειάστηκα 2 μπάλες των 50 γραμ, και είχα και περίσσευμα. Σύμφωνα με την δημιουργό, ένα κουβάρι των 100γρ/ 280μέτρων, δίνει 1 ολόκληρο καπέλο και 3/4 δεύτερου καπέλου. Άρα είναι μια κατασκευή που συμφέρει. Με 2 κουβάρια αξίας 4 ως 8 ευρώ -αν ακόμα θυμάμαι σωστά τις τιμές Ελλάδος- έχουμε 2 καπέλα ενηλίκων και πιθανών  τρίτο καπέλο για παιδάκι. 

Πλεκτή τραγιάσκα γείσο 

Οι οδηγίες στο video είναι αναλυτικές και εύκολες να ακολουθήσει κανείς. 
Οπότε δεν θα σας δώσω αναλυτικά τις οδηγίες στα ελληνικά. Απλώς θα επισημάνω κάποια στοιχεία που θεωρώ βοηθητικά.
 Όλο το καπέλο πλέκεται με ποδαράκια. Καλό είναι να μπαίνετε με το βελόνι σας στην κορυφή του πόντου κάθε προηγούμενου γύρου και όχι στο κενό ανάμεσα σε δυο πόντους.

Crochet mans cap back side

Το ξεκίνημα είναι κλασσικό ξεκίνημα για τα περισσότερα καπέλα. Πλέκουμε μια αλυσίδα από 4 γ.σ.α. και ενώνουμε με βουβό τον πρώτο μας πόντο με τον τελευταίο. Αυτό σχηματίζει έναν κύκλο. 
Σε αυτό τον κύκλο θα πλέξουμε 12 ποδαράκια. Ο πρώτος πόντος κάθε γύρου είναι μια αλυσίδα από 3 γ.σ.α.  Επειδή δεν πλέκουμε σε σπείρα στο τέλος κάθε γύρου ενώνουμε με βουβό.
Στους γύρους 2 ως 5 ή 6 (ανάλογα με το νήμα και το επιθυμητό μέγεθος καπέλου), αυξάνουμε κατά 12 πόντους. Δηλαδή στο τέλος του δεύτερου γύρου έχουμε 24 π, στον τέλος του τρίτου γύρου 36π, στον τέταρτο, 48π, στον πέμπτο 60π και στον έβδομο 72 π κ.ο.κ.

Μετά την πρώτη φάση του καπέλου, πλέκουμε ώστε να διαμορφώσουμε το σχήμα του. 
Για να γίνει αυτό θα διαιρέσουμε το σύνολο των πόντων μας από τον προηγούμενο γύρο με τον αριθμό 3. Δηλ 60/3 = 20 & 72/3= 24.  Αν κάνατε περισσότερους γύρους από 7 ή λιγότερους από 6 πάλι διαιρείτε το σύνολο των πόντο με τον αριθμό 3. 

Τραγιάσκα οικογενειακή υπόθεση
Δείτε προσεχτικά το βίντεο και τοποθετήστε σημάδια στα σημείο που πρέπει. Να θυμάστε τα σημάδια σε αυτό το καπέλο λειτουργούν ως σημάδια υπενθύμισης: πως ξεκινάτε & σταματάτε να πλέκετε με αυξήσεις ή μειώσεις πόντων. Πρώτο σημάδι σημαίνει αρχίζω, δεύτερο σημάδι σταματάω. 

Παράδειγμα, γύρος 8: πλέκουμε ένα ποδαράκι σε κάθε πόντο ως που να φτάσουμε στο πρώτο μας σημάδι. Στον πόντο που έχουμε το σημάδι μας πλέκουμε δυο ποδαράκια. Θυμόμαστε να βάλουμε το σημάδι μας στο πρώτο σκέλος του διπλού μας πόντου.  Οι επόμενοι δυο πόντοι είναι μονά ποδαράκια. Επαναλαμβάνουμε ως που να φτάσουμε στο επόμενο σημάδι μας. Μόλις δούμε το σημάδι σταματάμε να αυξάνουμε. Δηλαδή αν πριν το σημάδι μας έχουμε πλέξει μια αύξηση και κανονικά η επόμενη μας αύξηση είναι μετά το σημάδι μας ΔΕΝ την κάνουμε. Τα σημάδια είναι εκεί για να μας θυμίσουν να αρχίσουμε και να σταματήσουμε. Μετά το δεύτερο σημάδι και ως το τέλος του γύρου πλέκουμε 1π σε κάθε πόντο. Ενώνουμε με βουβό. 
Γύρος 9: Ένα π σε κάθε πόντο σε όλο το καπέλο. Στα σημεία που έχουμε τα σημάδια μας απλώς μετακινούμε στα σημάδια στον νέο μας γύρο ΔΕΝ αυξάνουμε πόντους!


Συνεχίστε σύμφωνα με τις οδηγίες και να θυμάστε μόλις δείτε το πρώτο σημάδι ξεκινήστε τις αυξήσεις ή μειώσεις πόντων και μόλις δείτε το δεύτερο σημάδι αυξήσεις ή μειώσεις πόντων Τέλος! Μετά το δεύτερο σημάδι πλέκουμε 1π σε κάθε πόντο. 

Αν χρειαστείτε βοήθεια στείλτε μου ένα μήνυμα και ευχαρίστως να σας απαντήσω! 


Τραγιάσκα/ Crochet cap video tutorial

Crochet cap written pattern

Tuesday, October 22, 2013

Εύκολα πλεκτά λουλούδια - super easy crochet flowers

Υπάρχουν καθολικές αλήθειες που ισχύουν για τα απανταχού κορίτσια αυτού του κόσμου. Μια από αυτές είναι πως τα κορίτσια σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις φυλές και σε όλες τις εποχές λατρεύουν τα λουλούδια. Μια ανθοδέσμη για το βάζο, μια γλάστρα στο μπαλκόνι ή το γραφείο. Μια μαργαρίτα κόσμημα, ένα πλεκτό λουλουδάκι σε μια στέκα ή ένα πιαστράκι. 


5 πέταλα πλεκτά λουλούδια - 5petals crochet flowers

Η καθημερινότητα του φύλου μας είναι γεμάτη λουλούδια. Φοράμε λουλούδια συνεχώς κι όπως λατρεύουμε το σχήμα τους, λατρεύουμε και την ευωδιά τους. Όχι μόνο στο αγαπημένο μας άρωμα, θέλουμε να μυρίζουμε λουλούδια παντού, στα κεριά μας, στο αφρόλουτρο μας, ακόμα και στο υγρό πατώματος!

Πολύχρωμο πλεκτό μπουκέτο 

Τούτα τα μικρά και μεγάλα πλεκτά λουλούδια, είναι για όλα τα κορίτσια εκεί έξω. Πλέκονται  εύκολα το πολύ μέσα σε ένα 5 λεπτό και δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός όσον αφορά, τύπο και πάχος νήματος, χρωματικούς τόνους και συνδυασμούς. 
 Με δυο νήματα σαν ένα - Using two yarns as one
          
Πως πλέκονται: 
Σχηματίστε με το νήμα σας έναν μαγικό κύκλο ή εναλλακτικά πλέξτε μια αλυσίδα από 4 γ.σ.α. 
Αν επιλέξετε τον μαγικό κύκλο, πλέξτε 3 γ.σ.α, και μετά 4 π. μέσα στον κύκλο και κλείστε με βουβό (Εναλλακτικά για πιο ψηλά πέταλα μπορείτε να πλέξετε 5 γ.σ.α και 4 διπλά ποδαράκια σε κάθε πέταλο). 
Αυτό  δίνει το πρώτο μας πέταλο. Επαναλάβετε 4 φορές για να έχετε συνολικά 5 πέταλα. Τραβήξτε με δύναμη την ουρά του νήματος που βρίσκεται στον κύκλο του λουλουδιού μας. Στην συνέχεια κόψτε και ασφαλίστε το νήμα από το κουβάρι. Το λουλούδι μας είναι έτοιμο! 
Ο μαγικός κύκλος και οι παραπάνω οδηγίες είναι ο τρόπος που με βολεύει περισσότερο και έχω ακολουθήσει για να φτιάξω τα λουλούδια του σημερινού ποστ. 

Με νήμα δαντέλας - with lace thread 

Αν επιλέξετε την αλυσίδα από 4 γ.σ.α  ενώστε το με βουβό στην αρχή του πρώτους σας πόντου. Θα έχετε ένα σφιχτό κύκλο. Πλέξτε 3 γ.σ.α και στην συνέχεια 4 π. μπήγοντας κάθε φορά το βελόνι στο εσωτερικό του κύκλου. Κλείστε το πρώτο πέταλο με βουβό και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο για τα υπόλοιπα 4 πέταλα. Ασφαλίστε το νήμα και έτοιμο το λουλούδι σας. 
Διάφορα μεγέθη - Different sizes 

There are things that no girl can resist them. Flowers are one of those things. All the girls in the world love flowers. A bouquet in a vase, a flower pot on the balcony or in the office. Αs an accessory or as a jewel, flowers, there never missing from our lives. 

5 petal crochet flower with cotton yarn

I love today's post, crocheted flowers. They are super easy and super fast. 
All you need is yarn, a crochet hook and something less than 5 minutes of your time.

Make a magic circle and chain 3, then place 4 dc in the center of the magic circle  and the make a sl st. This is the firts petal. Repeat 4 times to creat 4 more petals. Then tied the yarn from the center of the flower. Cut the yarn and Secure using a neadle. 
The flower is read. You can use it to decorate it hairbands, clothing, jewelry or what ever you like! 
Διαφορετικά πάχη νήματος
Five petal crochet flower video tutorial

Friday, October 18, 2013

Βρεφικό πλεκτό ζακετάκι & παπούτσια - Newborn crochet set sweater and moccasins

Παρασκευή σήμερα, στην Κρακοβία η μέρα είναι  μουντή και βροχερή. Ωστόσο δεν παραπονιέμαι: Έχουμε ακόμα ζέστη! 
Όπως σας είχα πει στο προηγούμενο post, είχα πλέξει δυο βρεφικά σετάκια για τον Theo, το δεύτερο σετ, περιλαμβάνει ένα πλεκτό ζακετάκι και μοκασίνια.


Το ζακετάκι είναι μια διαφορετική χρωματική έκδοση, απο το "ζακετάκι kiss -kiss" που είχα αναρτήσει στο παρελθόν, που αυτό με την σειρά του βασίζεται σε σχέδιο της Tamara Kelly, από το blog Moogly. To mini moogly sweater της Tamara είναι εμπνευσμένο από το ζακετάκι της Kelly’s Sweater  και το το ζακετάκι της Αμπιγκέλ Abigail’s Sweater . 


Είναι ένα ιδιαίτερα εύκολο ζακετάκι με οδηγίες για μωράκια 0-3 μηνών και 6-9 μηνών. Εύκολα όμως, διαλέγοντας μεγαλύτερο βελόνι, αλλάζοντας τον τύπο νήματος, προσθέτοντας περισσότερους γύρους με αυξήσεις πόντων, μπορείτε να πλέξετε και μεγαλύτερα μεγέθη. 


Το συγκεκριμένο ζακετάκι μου αρέσει για δυο λόγους. Ο ένας είναι πως πλέκεται εντός μιας μέρας κι αυτό δουλεύοντας με χαλαρό ρυθμό. Ο άλλος είναι πως δίνει την δυνατότητα να πειραματιστείτε με τους συνδυασμούς χρωμάτων. 
Μια βόλτα από το Ravelry  και το συγκεκριμένο σχέδιο θα σας εντυπωσιάσει. Κάντε ένα κλικ στον σύνδεσμό, υπάρχουν 173 φωτογραφίες με διαφορετικές εκδοχές του Mini Moogly Sweater. 


Το σχέδιο για τα μοκασίνια, το βρήκα στο ισπανικό site lanas y ovillo που αν δεν απατώμαι έχει το ίδιο νόημα με την δική μας έκφραση "μαλλιά κουβάρια".
Ρίξτε μια ματιά στην σελίδα τους. Αν η μηχανή αναζήτησης σας είναι ο  Chrome σας δίνει τη δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης με ένα απλό δεξί κλικ οπουδήποτε στην σελίδα. 
Και χωρίς όμως μετάφραση θα καταλάβετε! 
Υπάρχουν πολλές εικόνες και οι διαχειριστές συνοδεύουν κάθε τους δημιουργία με  βίντεο. Μπορεί λοιπόν να μην καταλαβαίνετε την γλώσσα αλλά θα αναγνωρίσετε τις βελονιές και τις πλέξεις. 


Τα MOCASINES BEBÉ όπως τα λένε στα Ισπανικά, σύμφωνα με τους δημιουργούς, είναι μέσης δυσκολίας. Νομίζω όμως πως και ένας αρχάριος στο βελονάκι τα καταφέρνει, αρκεί να ξέρει πως να πλέκει: άριχτα γαιτανάκια, μισά ποδαράκια και ποδαράκια. 


Το διάγραμμα της σόλας είναι πολύ βοηθητικό  κι επίσης σου δίνει μια ιδέα για την ισπανική ορολογία, που θα ακούς στο βίντεο όταν ξεκινήσεις να πλέκεις το παπούτσι.
Η σόλα στο δικό μου μοκασίνι σταμάτησε στον δεύτερο γύρο (δεν μετράω σαν γύρο την αλυσίδα) γιατί με τον τρίτο γύρο της σόλα, το παπουτσάκι έβγαινε πολύ μεγάλο για νεογέννητο. 
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σας βγει κι εσάς μεγάλο. Το πάχος του νήματος και το μέγεθος του βελονιού επηρεάζουν πολύ το τελικό αποτέλεσμα.


Friday today,the last bay of the week! As I told you in my  previous post, I had crochet  two baby set's  for Theo. In today's post I' m sharing  the second set, which  includes a crochet sweater and  a pair of moccasins. 
This baby sweater is based in the same pattern of the "kiss-kiss sweater" I had posted in the past. 
The original pattern for the Mini Moogly Sweater is from Tamaras Kelly blog "Moogly". 

The pattern for babys moccasins, is from the  Spanish site lanas y ovillo. A very good crochet site, with video tutorials for each pattern.  
My baby moccasins are for a newborn so I stopped in the second round of the sole diagram (the chain does not count as a round). 
You can try different thicknesses of yarn and different crochet hooks in order to take different sizes of shoes



Tuesday, October 15, 2013

Βρεφικό σετ - Newborn crochet football cocoon set


Από τα πιο απροσδόκητα γεγονότα που συνέβησαν φέτος, ήταν η εγκυμοσύνη μιας πολύ καλής φίλης μας. Και λέω απροσδόκητα γιατί η εγκυμοσύνη έσκασε σαν βόμβα... εκτός προγράμματος και στο μέσω των σπουδών ενός  πολύ νεαρού ζευγαριού. 
Αυτό που έχει σημασία είναι πως η μέλλουσα μαμά μετά από πολύ σκέψη και ζυγίζοντας τα πάντα αποφάσισε να κρατήσει το μωράκι και ο πατέρας του γέμισε χαρά.
Πριν λίγες ημέρες λοιπόν έσκασε μύτη στον κόσμο το αγοράκι τους. 
Το όνομα αυτού Theo! 
Το ευτυχές ζευγάρι φοιτητών είναι Γερμανοί, ως εκ' τούτου η μέλλουσα μαμά έχει κάθε δικαίωμα από τον νόμο, να επιλέξει ποιο επίθετο θα πάρει το παιδάκι της. Φυσικά, επέλεξε το δικό της. 

Newborn crochet football cocoon set

Για τον μικρό Theo που έκλεισε την δεύτερη εβδομάδα του, ετοίμασα δυο βρεφικά σετ που θα μοιραστώ μαζί σας σε δυο ξεχωριστές αναρτήσεις. 

Σετ πρώτο: Πλεκτός βρεφικός σάκος και καπελάκι, σε στυλ μπάλας του αμερικάνικου Football. 
Στο διαδίκτυο ο βρεφικός σάκος κυκλοφορεί με την ονομασία baby cocoon - δηλ μωρουδίστικο κουκούλι, πολύ γλυκό :-) - 


Σάκος & καπέλο στυλ σε μπάλας ράγκμπι

Επειδή είχα λατρέψει, το Football crochet cocoon -ο πίνακας μου στο pinterest είναι γεμάτος- ήθελα σώνει και καλά να πλέξω σάκο μπάλα. Τα πατρόν που υπάρχουν στο etsy & το ravelry είναι επί πληρωμή. Βρήκα ωστόσο κ έναν οδηγό δωρεάν στο blog της Celeste.  

Οι ραφές με την πλέξη για κορδόνια

Ο σάκος είναι πολύ εύκολος στο πλέξιμο.Όλο άριχτα γαϊτανάκια σε κύκλο, με αυξήσεις πόντων στους πρώτους γύρους για να πάρει την μορφή της μπάλας. Με τον ίδιο τρόπο πλέκεται και το καπελάκι. Χρησιμοποίησα την πλέξη για κορδόνι της Niatta για να δώσω καλύτερο σχήμα στις ραφές της μπάλας.

Καπελάκι νεογέννητου 

Για να πλέξω τον σάκο και το καπέλο χρειάστηκα βελονάκι 6mm και πολύ λιγότερο από μιάμιση μπάλα νήμα. Χρησιμοποίησα το "Tango" Madame tricote paris by Ören Bayan σε χρώμα μπεζ - καφέ (099), για τις λευκές λεπτομέρειες χρειάστηκα μισή μπάλα Πεταλούδα standard. 

Newborn crochet football cocoon set
A very young friend of mine recently became a mother and had a baby boy!
The baby's name is Theo!
For Theo's first two weeks, I crochet  two different baby sets which I will share with you in two posts. 

In today's post Im sharing the Football crochet cocoon set. 
I was in love with this design -my pinterest board  is filled with photos of football crochet coccons- but after a sort Internet research at  etsy & the ravelry Ι realised that that most of the patterns came with a fee. 

Imagine my joy when I stumbled on Celestes blog and her free Football crochet cocoon pattern.
Celestes pattern is simple and easy, and even a beginner can crochet this set.
For the ball's stitches I used Niattas cords pattern.  

To Crcohet the Football set  I needed a 6mm crochet hook and less than one and a half of skein I used "Tango" Madame tricote paris by Ören Bayan in beige - brown (099), for the white accents I used less than  half ball  of  "Butterfly standard".


Monday, October 14, 2013

Το πρώτο μας βραβείο

Καλημέρα σας!


Με χαρά πληροφορήθηκα πως το blog σήμερα πήρε το πρώτο του βραβείο. Μας το απένειμε η Giota Mavreli από το blog 4lifeidea και την ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ
για την απροσδόκητη έκπληξη.

Όπως πληροφορήθηκα -μιας και δεν είχα την παραμικρή ιδέα πως λειτουργεί το σύστημα με τα βραβεία- υπάρχουν 3 κανόνες που συνοδεύουν αυτό το βραβείο.
Κανόνας 1ος: να ευχαριστήσω το πρόσωπο που μας βράβευσε και πάλι λοιπόν
ένα μεγάλο ευχαριστώ στο 4lifeidea και στην Γιώτα.

Κανόνας 2ος: να απαντήσω στις παρακάτω ερωτήσεις 


Τι σε ενέπνευσε και τι σημαίνουν για σένα το όνομα του blog σου και το όνομα, με το οποίο υπογράφεις τα κείμενά σου;

Το όνομα του blog είναι σχετικό με την θεματολογία του, δηλαδη  το Βελονάκι (crochet) και εμένα με βάφτισαν Σοφία οπότε προέκυψε το Βελονάκι της Σοφίας. Υπογράφω πλέον με το ονοματεπώνυμο μου, οπότε...

Αν δεν ήσουν άνθρωπος, τι θα ήθελες να είσαι και γιατί;

Μάλλον θα ήθελα να είμαι πουλί ή γάτα, μου βγάζουν κάτι ελεύθερο.

Αν σε σταματούσαν στον δρόμο απ' το Blog TV και σε ρωτούσαν "Ποιο είναι το χαρακτηριστικό σου γνώρισμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των άλλων;", τι θα απαντούσες; Ποιο είναι;

Οκ!  η ξεροκεφαλιά μου.

Ποιο στοιχείο βρίσκεις γοητευτικό και σε κάνει να συνεχίζεις να γράφεις;

Πάντα έγραφα, πάντα θα γράφω. Με γοητεύει η ιδέα πως τα γραπτά μένουν.

Ποια φωτογραφία θα βάζατε για την 'ζωή';

Σώστε την Γη,  χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ζωή!
Αγαπημένη λέξη:


Χάχα, εύκολο, την λέω σε όλους μικρούς και μεγάλους: Έπλυνες χεράκια; 

Κανόνας 3ος: Να δώσω κι εγώ με την σειρά μου αυτό το βραβείο σε 7 blogs. 
Με χαρά και θαυμασμό απονέμω το βραβεία στα εξής blogs:

Χειροδημιουργίες
myeasycrochet
sophie-paradise
erga hand made
Κερασόπιτες
e-crochet.
Καλλιτεχνίζω

ΥΓ: Ελπίζω όντως το βραβείο να εμφανίζεται στην σελίδα με την γνωστή μέθοδο cory - paste. Αν όχι ενημερώστε με ώστε να προβώ στις απαραίτητες διορθώσεις. 




Friday, October 11, 2013

Τσαντάκι Hello kitty - Hello kitty crochet purse

Καλησπέρα σε όλους μας!
Ποιο κοριτσάκι δεν λατρεύει τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα αξεσουάρ με θέμα την γατούλα της σειράς Hello kitty? Κάνοντας χθες μια αναζήτηση για παιδικές δημιουργίες με βελονάκι έπεσα σε μια πολύ χαριτωμένη τσαντούλα με την φατσούλας της kitty.

My Hello kitty purse

Η πηγή έμπνευσης -The original 

 Μιας και οι οδηγίες ήταν επί πληρωμή, έψαξα να βρω κάτι που είναι Free, βρήκα παραλλαγές της τσάντας, αλλά ήθελα να δοκιμάσω έναν αυτοσχεδιασμό ώστε να φτιάξω την τσαντούλα που μου άρεσε. 

Πιο κοντά να φανεί κι ο φιόγκος μας

Δυστυχώς πολύ νωρίς έμεινα από άσπρο νήμα, κι έτσι χρησιμοποίησα περισσότερο κόκκινο.
Δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία στο να πλεχτεί αυτή η τσαντούλα. 
 Έπλεξα 16 γ.σ.α για να έχω στους  δυο πρώτους γύρους 15 αρ.γ. μετά σε κάθε επόμενο αύξανα κατά δυο σε κάθε άκρη του πλεκτού και προς την μέση άρχισα να μειώνω κατά δυο πάλι σε κάθε άκρη.
Έπλεξα αρ. γ. τριγύρω για να είναι ομοιόμορφα τα τελειώματα της τσάντας, ματάκια και μύτη με μαγικό κύκλο και αρ.γ., τα έραψα. Τέλος έφτιαξα τον φιόγκο και έτοιμη η Hello kitty τσαντούλα μου! Τέλειωσε σε 2 ώρες και την έστειλα ήδη στο Λενιώ. 


Όπως θα φαίνεται φορεμένη.
Αν και απέχει αρκετά από το πρωτότυπο, είναι πολύ χαριτωμένη και πολύ κοριτσίστικη! 
Το σίγουρο είναι πως θα την ξαναεπιχειρήσω, μόλις προμηθευτώ ένα κουβάρι άσπρο νήμα, και θα προσπαθήσω να βρω τις αναλογίες ώστε να μοιάζει όσο γίνεται με την τσαντούλα του διαδικτύου. 
  Σας φιλώ και καλό μας σαββατοκύριακο!  


Η Αλυσίδα είναι γ.σ.α. με δυο λευκό και κόκκινο νήμα

Η πίσω όψη
                                                                                         

Tuesday, October 8, 2013

Το κασκόλ των Χριστουγέννων - The V stitch Christmas scarf

Καλημέρα σε όλους μας και καλή μας εβδομάδα!

Διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και σιγά σιγά, τα Χριστούγεννα μας πλησιάζουν. 
Είμαι σχεδόν σίγουρη πως παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες και παρά το δυσοίωνο της περιόδου που διανύουμε οι Έλληνες. Οι περισσότερες από εσάς έχετε ήδη αρχίσει στο πίσω μέρος του μυαλού σας να δουλεύετε τον σχεδιασμό των φετινών γιορτών. Όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος με οικογένεια ή φίλους, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα αξεσουάρ να δώσει μια επιπλέον εορταστική νότα στην εμφάνιση σας.  

Υπέροχο, ανάλαφρο, ζεστό, εορταστικό
Σας προτείνω λοιπόν ένα κυριολεκτικά πανεύκολο, γρήγορο και απόλυτα εορταστικό κασκόλ. Πλεγμένο σε έντονο κόκκινο με χρυσές ανταύγειες μοχαίρ νήμα, είναι το must μιας εορταστικής εμφάνισης ή γιατί όχι το ιδανικό δώρο!  

black and white
Τα τελειώματα - the endings

Πλεγμένο με αχιβάδες των 2 π ή αλλιώς με V stitch, χρειάστηκα κάτι λιγότερο από 3 ώρες, και μόλις ένα κουβάρι νήμα kid mohair monaco by yarnart.


The yarn
Πως το κάνω: 
λεπτομέρεια - detail 

Πλέκω πολλαπλάσια των 3 + 1 γ.σ.α. ανάλογα με το πλάτος που θέλω. 

1ο: Πλέκω 1 π στον τέταρτο πόντο από το βελόνι, 1 γ.σ.α, 1 π, αφήνω ένα πόντο στην αλυσίδα μου και πλέκω μια αχιβάδα (1 π, 1 γ.σ.α, 1 π) στον επόμενο πόντο. Συνεχίζω μέχρι το τέλος, στον τελευταίο πόντο της αλυσίδας πλέκω ένα ποδαράκι και γυρίζω το πλεκτό μου.

2ο: Πλέκω 3 γ.σ.α. Στον επόμενο πόντο (που είναι το κενό ανάμεσα στην αχιβάδα του προηγούμενου γύρου)  πλέκω μια ακόμα αχιβάδα (1 π, 1 γ.σ.α, 1 π) συνεχίζω μέχρι το τελευταίο κενό. Στο π του προηγούμενου γύρου πλέκω 1 π. γυρίζω το πλεκτό και επαναλαμβάνω τον γύρο ως που να έχει το κασκόλ μου το μήκος που θέλω. 
Επέλεξα να μην προσθέσω κρόσια αλλά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε. 


Διάγραμμα -diagram 
My friends, in 2 and a half months christmas is coming. We have begun planning how to spend the festive season, the gifts we will offer to our loved ones, what to wear to be stunning... 
When I say this yarn "monaco kids mohair by yarnart", the vivid red color with the gold reflections... I thought that will make a wonderfull christmas scarf. 

I suggest you try this lovely crochet pattern. It took me just a ball of yarn, a 4mm crochet hook and less than 3 hours of work to make it. It is Super easy and cheap but the result is lighthearted, warm, feminine and festive scarf . For me it is  the ultimate holiday scarf to make for yourselves or as a gift for your loved ones. 


V stitch scarf video tutorial
πως βάζω κρόσια video tutorial

Wednesday, October 2, 2013

Lover's Knot or Solomon's knot stitch




Κομψό και γρήγορο, τέλειο δώρο Χριστουγέννων
- perfect Christmas gift
Καλημέρα σε όλους μας, η εβδομάδα πλησιάζει στο τέλος της και διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας μια από τις πιο αγαπημένες μου πλέξεις στο βελονάκι. 
Είναι γνωστή με δυο ονομασίες: lover's knot & solomon's knot. Μπορεί στα ελληνικά να ονομάζεται πεταλούδα, γιατί θυμίζει λίγο το σχήμα των φτερών της πεταλούδας, δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρη, γι αυτό και μένω στην αγγλική ονομασία.
Η πλέξη είναι ιδανική για ανάλαφρα, κομψά και πολύ θηλυκά αξεσουάρ. Την έχω διαλέξει μέχρι στιγμής για να πλέξω Πάντσο, σάλι και κασκόλ, παιδική φούστα. 
Όλα δώρα για τους αγαπημένους μου.

Πάντσο εμπνευσμένο από το Solomons knot baby dress του Crochet Geek
- Children Pancho inspired  from Crochet Geek's Solomons knot baby dress
Κατά την γνώμη μου η συγκεκριμένη πλέξη ταιριάζει υπέροχα σε μοχαιρ νήματα, νήμα κορδέλα και γενικά σε όλα τα ιδιαίτερα σε αφή, και σύνθεση νήματα. Την έχω δουλέψει όμως και σε απλό ακρυλικό νήμα Πεταλούδα για το κίτρινο Πάντσο της βαφτιστικιά μου, σε 100% μαλλί chunky για μια διπλής όψης φούστα, πάλι της Ελένης, σε βαμβακερό νήμα για καλοκαιρινό φουλάρι και η πλέξη δουλεύεται εξίσου εύκολα και όμορφα σχεδόν με όλους τους τύπους και τα πάχη νήματος.

Οι θηλιές μπορεί να είναι όσο μεγάλες και όσο μικρές θέλετε
- The loops can be as large and as small as you want.
 
Δυστυχώς δεν έχω φροντίσει να κρατήσω φωτογραφίες από τις παιδικές φούστες διπλής όψης που έκανα για την μικρή μου. Ελπίζω να έρθει να δει την νονά της τα Χριστούγεννα και να φέρει τα πλεκτά της για να φωτογραφηθούν. Όλη η φούστα είναι δουλεμένα σε σπείρα ποδαράκια (HDC), με αύξηση πόντων ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι κυματισμοί και να έχω επιθυμητό μήκος. Ακριβώς κάτω από την μέση της φούστα ενώνω άλλο νήμα και πλέκω συνεχόμενες σειρές solomons knot  stitch, στόχος είναι η πλέξη solomons knot είναι 3-4 δάχτυλα πιο μακριά από το μήκος της φούστας με τα ποδαράκια. Την λέω διπλής όψης γιατί μπορεί να φορεθεί και από τις δυο μεριές ανάλογα το κέφι.


Kασκόλ με λεπτό kid  mohair νήμα της yarnart
- Scarf with  kid  mohair by yarnart

Λεπτομέρεια - Close up

Μοχαίρ νήμα πάλι από τα νήματα Μολοκοτού
παίζει να το είχα καμιά δεκαπενταετία στο συρτάρι

Διάγραμμα για τριγωνικό σάλι
- Pattern for Solomon's knot triangle shawl
Διάγραμμα για κασκόλ - Pattern for scarf 

βήμα βήμα - step by step

Video tutorial 
Crochet DROPS neck warmer
Solomons knot baby dress video tutorial
Solomons knot baby dress writen pattern