Δυο είναι οι πιο επίμονες φετινές απαιτήσεις του αγοριού μου. Η μια να του πλέξω μια σωβρακοφανέλα και η άλλη να του πλέξω μια τραγιάσκα. Η σωβρακοφανέλα -μην γελάτε παρακαλώ- είναι χρόνιο αίτημα. Κάθε χειμώνα πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και απορρίπτεται ως αδύνατο για τα δεδομένα των ικανοτήτων μου και ως καπρίτσιο χωρίς καμιά ουσιαστική χρησιμότητα για εκείνον. Αυτή είναι η δική μου εκδοχή της ιστορίας.
Η δική του εκδοχή έχει ως εξής: Κάθε χρόνο η Σοφία εξαγοράζει την επιθυμία του αγοριού της, με κάτι που επιθυμεί λιγότερο. Πέρσι ήταν ένας μπερές, φέτος μια Τραγιάσκα.
Ιδού λοιπόν η, περί ης ο λόγος Τραγιάσκα!
Ανδρική πλεκτή τραγιάσκα |
Βρήκα στο youtube ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιντεάκι της bobwilson123, που μας δείχνει πως να πλέξουμε μια unisex τραγιάσκα. Στην ιστοσελίδα της bobwilson 123, υπάρχουν γραπτές οδηγίες στα αγγλικά.
Χρησιμοποίησα βελονάκι 4mm και νήμα DROPS ♥ You 3 σε off black χρώμα. Στις οδηγίες η δημιουργός προτείνει 4 ply νήμα και βελονάκι 5mm. Κατά την γνώμη μου καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της δημιουργού ή έστω να επιλέξετε κλωστή που να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος του νήματος. Η δική μου κλωστή σε άλλα σημεία ήταν παχύτερη σε άλλα λεπτότερη.
Αυτό έδωσε μεν, έναν κάποιο χαρακτήρα στο πλεκτό, όμως, του αφαίρεσε την σταθερότητα και στην συμπαγή δομή.
Crochet cap back side |
Χρειάστηκα 2 μπάλες των 50 γραμ, και είχα και περίσσευμα. Σύμφωνα με την δημιουργό, ένα κουβάρι των 100γρ/ 280μέτρων, δίνει 1 ολόκληρο καπέλο και 3/4 δεύτερου καπέλου. Άρα είναι μια κατασκευή που συμφέρει. Με 2 κουβάρια αξίας 4 ως 8 ευρώ -αν ακόμα θυμάμαι σωστά τις τιμές Ελλάδος- έχουμε 2 καπέλα ενηλίκων και πιθανών τρίτο καπέλο για παιδάκι.
Πλεκτή τραγιάσκα γείσο |
Οι οδηγίες στο video είναι αναλυτικές και εύκολες να ακολουθήσει κανείς.
Οπότε δεν θα σας δώσω αναλυτικά τις οδηγίες στα ελληνικά. Απλώς θα επισημάνω κάποια στοιχεία που θεωρώ βοηθητικά.
Όλο το καπέλο πλέκεται με ποδαράκια. Καλό είναι να μπαίνετε με το βελόνι σας στην κορυφή του πόντου κάθε προηγούμενου γύρου και όχι στο κενό ανάμεσα σε δυο πόντους.
Crochet mans cap back side |
Το ξεκίνημα είναι κλασσικό ξεκίνημα για τα περισσότερα καπέλα. Πλέκουμε μια αλυσίδα από 4 γ.σ.α. και ενώνουμε με βουβό τον πρώτο μας πόντο με τον τελευταίο. Αυτό σχηματίζει έναν κύκλο.
Σε αυτό τον κύκλο θα πλέξουμε 12 ποδαράκια. Ο πρώτος πόντος κάθε γύρου είναι μια αλυσίδα από 3 γ.σ.α. Επειδή δεν πλέκουμε σε σπείρα στο τέλος κάθε γύρου ενώνουμε με βουβό.
Στους γύρους 2 ως 5 ή 6 (ανάλογα με το νήμα και το επιθυμητό μέγεθος καπέλου), αυξάνουμε κατά 12 πόντους. Δηλαδή στο τέλος του δεύτερου γύρου έχουμε 24 π, στον τέλος του τρίτου γύρου 36π, στον τέταρτο, 48π, στον πέμπτο 60π και στον έβδομο 72 π κ.ο.κ.
Μετά την πρώτη φάση του καπέλου, πλέκουμε ώστε να διαμορφώσουμε το σχήμα του.
Για να γίνει αυτό θα διαιρέσουμε το σύνολο των πόντων μας από τον προηγούμενο γύρο με τον αριθμό 3. Δηλ 60/3 = 20 & 72/3= 24. Αν κάνατε περισσότερους γύρους από 7 ή λιγότερους από 6 πάλι διαιρείτε το σύνολο των πόντο με τον αριθμό 3.
Τραγιάσκα οικογενειακή υπόθεση |
Παράδειγμα, γύρος 8: πλέκουμε ένα ποδαράκι σε κάθε πόντο ως που να φτάσουμε στο πρώτο μας σημάδι. Στον πόντο που έχουμε το σημάδι μας πλέκουμε δυο ποδαράκια. Θυμόμαστε να βάλουμε το σημάδι μας στο πρώτο σκέλος του διπλού μας πόντου. Οι επόμενοι δυο πόντοι είναι μονά ποδαράκια. Επαναλαμβάνουμε ως που να φτάσουμε στο επόμενο σημάδι μας. Μόλις δούμε το σημάδι σταματάμε να αυξάνουμε. Δηλαδή αν πριν το σημάδι μας έχουμε πλέξει μια αύξηση και κανονικά η επόμενη μας αύξηση είναι μετά το σημάδι μας ΔΕΝ την κάνουμε. Τα σημάδια είναι εκεί για να μας θυμίσουν να αρχίσουμε και να σταματήσουμε. Μετά το δεύτερο σημάδι και ως το τέλος του γύρου πλέκουμε 1π σε κάθε πόντο. Ενώνουμε με βουβό.
Γύρος 9: Ένα π σε κάθε πόντο σε όλο το καπέλο. Στα σημεία που έχουμε τα σημάδια μας απλώς μετακινούμε στα σημάδια στον νέο μας γύρο ΔΕΝ αυξάνουμε πόντους!
Αν χρειαστείτε βοήθεια στείλτε μου ένα μήνυμα και ευχαρίστως να σας απαντήσω!
Τραγιάσκα/ Crochet cap video tutorial
Crochet cap written pattern