Thursday, December 5, 2013

Γατόκασκόλ με κουκούλα - Crochet CatScoodie

Ένα ακόμα post, από τα πλεκτά που ετοίμασα για την μικρή Ελένη, το γατοκουκουλοκασκόλ (η λεξιπλασία χτύπησε κόκκινο :-)).
To πατρόν είναι από το moogly, υπάρχει και στη βιβλιοθήκη του Ravelry , ανήκει στην Tamara Kelly και θα το βρείτε με το όνομα "Cuddly Cat Crochet Scoodie with Pockets". 
Crochet  CatScoodie
Η δική μου έκδοχη είναι σε ροζ χρώμα με μοβ πινελιές, όπως ζητήθηκε από την κάτοχο του.  Το νήμα μου  DROPS ♥ You 3, είναι ζεστό αν και αέρινο, με περιεκτικότητα 50% Άλπακα & 50 % Μαλλί (50% Alpaca, 50% Wool). Τα  χρώματα είναι powder pink 04 & baby pink 05 ενώ για τις μοβ λεπτομέρειες χρησιμοποίησα standard πεταλούδα, που είχα στα περισσεύματα, και βελονάκι 4,5mm.
Χρειάστηκα 2 &1/2 κουβάρια των 50gr (κάθε κουβάρι περίπου 150 μέτρα νήματος). 

Η κατασκευή είναι σχετικά εύκολη αρκεί να ξέρετε τις βασικές βελονιές. Η δημιουργός προτείνει bukly νήμα ή dk δυο κουβάρια σαν ένα. Εγώ είχα λεπτό σχετικά νήμα και μόνο 3 κουβάρια οπότε δεν ακολούθησα την πρόταση. Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία κάτω, είναι να έχω ένα πιο αέρινο πλεκτό. 


Ήθελα να τυλίγεται αρκετές φορές γύρω από τον λαιμό
αλλά και να μην πνίγει αν μπαίνουν τα χεράκια στις τσέπες
οπότε έπλεξα μεγαλύτερο σε μήκος κασκολ
Ξεκινάτε από το κασκόλ. 

Γύρος 1: Για όσες ξέρουν να πλέκουν την foundation double crochet (Fdc) δηλαδή Αλυσίδα βάσης με ποδαράκια, πλέκουν μια αλυσίδα με 161 πόντους. Για όσες δεν είναι εξοικειωμένες με αυτή την τεχνική, απλώς πλέξτε μια αλυσίδα με 161 γ.σ.α. Αν θέλετε μεγαλύτερο μήκος αυξήστε ανάλογα τους πόντους σας. 
Γύρος 2 - 6(7): Πλέκω δυο γ.σ.α  και κάνω ένα ποδαράκι σε κάθε πόντο μέχρι το τέλος των πόντων της αλυσίδας μου. Πλέκω 2 γ.σ.α γυρίζω και επαναλαμβάνω.

Έτσι θα διπλώσετε την κουκούλα πριν τη
ράψετε στην κορυφή.
Η κουκούλα

Βρείτε το κέντρο του κασκόλ με την βοήθεια μιας μεζούρας ή απλώς διπλώνοντας στην μέση. Βάλτε ένα σημάδι ακριβώς στο κέντρο. και μετά μετρήστε 17 πόντους (19 για ενήλικες) αριστερά και δεξιά από το κεντρικό σημάδι. και βάλτε σημάδια και σε εκείνα τα σημεία (σύνολο 3 σημάδια). Οι παρενθέσεις αφορούν μέγεθος ενηλίκων.  

Γύρος 1: Ενώστε το  νέο νήμα με βουβό στο πρώτο σας σημάδι. Πλέξτε 2 γ.σ.α και στην συνέχεια πλέξτε ένα ποδαράκι σε κάθε πόντο. Μετακινήστε το κεντρικό σημάδι στον νέο γύρο και συνεχίστηκε με Π ως το τελευταίο σημάδι. 35 (41)πόντοι.
Γύρος 2: Πλέξτε 2 γ.σ.α, και στη συνέχεια ένα Π σε κάθε πόντο μέχρι ένα πόντο πριν το κεντρικό σημάδι, σε εκείνο τον πόντο πλέξτε 2 Π μέσα στον ίδιο πόντο, στον πόντο με το σημάδι πλέκουμε 1 Π, και στον επόμενο πόντο πάλι 2 Π μέσα στον ίδιο πόντο. Συνεχίζουμε μέχρι το τέλος με ένα ποδαράκι ανά πόντο. Γυρίστε το πλεκτό σας. 37 ( 41) πόντοι. 
Γύρος 3-8(10): Επαναλάβετε τον γύρο  2, γυρίστε. Στο τέλος των γύρων θα έχετε συνολικά 49(57) πόντους. 
Γύρος 9 (11): Πλέξτε 2 γ.σ.α. Ένα ποδαράκι σε κάθε πόντο μέχρι δυο πόντους πριν το κεντρικό μας σημάδι, σε αυτούς τους δυο πόντους θα κάνετε μείωση δηλαδή θα πλέξτε δυο πόντος σαν έναν. Το γνωστό dc2tog ή αλλιώς 2Πμαζί. ο επόμενος πόντος με το σημάδι μας είναι 1 Π και οι επόμενοι 2 πόντοι είναι πάλι μείωση 2Πμαζί. Στους πόντους που απομένουν πλέκουμε 1 Π σε κάθε πόντο και γυρίζουμε το πλεκτό μας. 47(55) Π. 
Γύρος 10(12)-15(17): Επαναλάβετε τον προηγούμενο γύρο (9) στο τέλος θα έχετε 35 (43) πόντους. 
Διπλώστε την κουκούλα και ενώστε στην κορυφή είτε με συνεχόμενα βουβά, είτε ράβοντας με βελόνα. 


Αντί να ράψετε τα πλαϊνά μπορείτε να τα ενώσετε με βουβά γ. 
Τσέπες

Οι τσέπες του κασκόλ μπορούν να σχηματιστούν με δυο τρόπους είτε διπλώνοντας τις άκρες του κασκόλ (αν το μήκος του, το σηκώνει) και ράβοντας με βελόνα και κλωστή τα πλαϊνά, είτε 
πλέκοντας 2 επιπλέον κομμάτια με τον ίδιο τρόπο που ακολουθήσαμε αρχικά για το κασκόλ.
Φτιάχνουμε μια Αλυσίδα βάσης με ποδαράκια (Fdc) 16 ή 18  πόντων ή πλέκουμε μια απλή αλυσίδα από 16 ή 18  γ.σ.α  
Γύρος 2-6(7): Πλέκουμε 2 γ.σ.α και ένα Π σε κάθε πόντο της αλυσίδας μας. Γυρίσουμε και επαναλαμβάνουμε. Ασφαλίστε το νήμα και ράψτε τις άκρες. 


Ράψτε τα αυτιά 

Αυτιά εσωτερικό και εξωτερικό

Φτιάξτε δυο από κάθε είδος. Ένα ζευγάρι με το βασικό χρώμα και ένα ζευγάρι με το χρώμα αντίθεσης. Για το εσωτερικό των αυτιών σας πλέξτε με μικρότερο νούμερο βελονάκι. 

Γύρος 1: Πλέξτε 9 γ.σ.α, και στην συνέχεια 1 αρ, γ σε κάθε πόντο ως το τέλος της αλυσίδας. Γυρίστε. (8αρ. γ) 
Γύρος 2: Πλέξτε 1 γ.σ.α και αρ. γ σε κάθε πόντο που ακολουθεί. Συνολικά 8 αρ. γ, γυρίστε το πλεκτό
Γύρος 3: Πλέξτε 1 γ.σ.α, πλέξτε στους επόμενους 2 πόντους μείωση(sc2tog) 2αρ.γ μαζί, 1 αρ σε κάθε επόμενο πόντο και μείωση 2αρ.γ μαζί στους τελευταίους δυο πόντους. Σύνολο γύρου 6 αρ, γ. Γυρίστε το πλεκτό σας. 
Γύρος 4: Πλέκω 1 γ.σ.α και ένα αρ. γ σε κάθε επόμενο πόντο. Σύνολο γύρου 6 αρ, γ. Γυρίστε το πλεκτό σας.
Γύρος 5 – 8: Επαναλάβετε τους γύρους 3-4 δυο φορές των καθένα ως ότου μείνετε με 2 πόντους.  {
Γύρος 9: 2 αρ.γ μαζί ενώστε με βουβό ασφαλίστε και κόψτε το νήμα. 


ράψτε τις πατούσες στις τσέπες
Πατούσες και μαξιλαράκια

Για τα πατουσάκια, φτιάξτε ένα μαγικό κύκλο και πλέξτε 9 μισά ποδαράκια μέσα στον κύκλο,ασφαλίστε με βουβό και κόψτε το νήμα. Επαναλάβετε 7 φορές για συνολικά 8 πατούσες. 

Για τα μαξιλαράκια, φτιάξτε έναν μαγικό κύκλο και πλέξτε μέσα στον κύκλο: 2 μισά ποδαράκια, 1 Ποδαράκι, 2 μισά ποδαράκια, 2 ποδαράκια, 1 μισό ποδαράκι, 1 αρ γ. 1 μισό π, 2 ποδαράκια. Ενώστε με βουβό.
Γύρος 2: Πλέξτε 2 γ.σ.α, μέσα στον πρώτο πόντο πλέκουμε: μισό ποδαράκι. Στον επόμενο πόντο πλέκουμε 1 μισό π και 3 π. Στους επόμενους δυο πόντους πλέκουμε από 1 μισό π. Στους επόμενους δυο πόντους από 2  π. Και τέλους σε καθένα από τους τελευταίους δυο πόντους πλέκουμε 1 μισό π, 1 αρ.γ, 1 μισό π, 2 π, ενώνουμε με βουβό και κόβουμε το νήμα. 

Με βελόνα και κλωστή ράψτε τα όλα τα κομμάτια στην  σωστή τους θέση. 

Links
foundation double crochet video tutorial
Magic circle video tutorial 
dc2tog video tutorial 
sc2tog video tutorial
Cuddly Cat Crochet Scoodie with Pockets free pattern

No comments:

Post a Comment