Friday, November 1, 2013

Περουβιανός πλεκτός σκούφος - Peruvian style crochet beanie

Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα ζεστός και το φθινόπωρο να είναι χρυσό και μυρωδάτο. 
Ο χειμώνας όμως πλησιάζει κι όπως λέει ο σοφός λαός μας "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".  Γι αυτό σαν προνοητικό κορίτσι που είμαι, έπλεξα και σας παρουσιάζω έναν ακόμα σκούφο. Ιδού ο περουβιανός σκούφος. 

Περουβιανός πλεκτός σκούφος για κορίτσι

Ο περουβιανός σκούφος αν και έχει καθαρά φολκλόρ ρίζες, στις μέρες θεωρείται ιδιαίτερα νεανικός και προσθέτει στυλ σε ένα μοντέρνο unisex look. Κάντε μια βόλτα στα καταστήματα νημάτων ή ακόμα καλύτερα βγάλτε τα αποθηκευμένα σας κουβάρια και κυρίως τα περισσεύματα που έχετε φυλαγμένα. Αξιοποιήστε τα αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη. 

Περουβιάνος πλεκτός σκούφος
σε μονόχρωμη εκδοχή

Τι χρειάζεται; Τίποτα το ιδιαίτερο, νήμα και το ανάλογο βελονάκι!
Κάνω έναν μαγικό κύκλο και πλέκω μέσα στον κύκλο 6 αρ. γ.  Ανάλογα με το τι βολεύει τον καθένα μπορεί το καπέλο να πλεχτεί σε μορφή σπείρας ή κύκλου. Αν επιλέξετε σπείρα, βάλτε σημάδια στο τέλος κάθε γύρου και μεταφέρετε τα καθώς προχωράτε. Αν επιλέξετε κύκλ,ο στο τέλος κάθε γύρου ενώστε με βουβό.  Εγώ προσωπικά προτιμώ να πλέκω σε σπείρα. 
1ος γύρος: Πλέκω 2 αρ.γ σε κάθε πόντο του προηγούμενου γύρου και  Σύνολο 12 αρ.γ. ε
2ος γύρος Πλέκω σε κάθε δεύτερο πόντο 2 αρ. γ. Πρώτος πόντος 1 αρ.γ. δεύτερος 2 αρ.γ. Συνολο 18 αρ.γ
Συνεχίζω  αυξάνοντας σε κάθε γύρο κατά 6 πόντους. 
Δηλαδή 3ος 24 αρ.γ , 4ος γύρος 30 αρ.γ., 5ος γύρος 36 αρ.γ., 6ος γύρος 42 αρ.γ., κτλ 

Περουβιανός πλεκτός σκούφος & για αγόρι 

Βρίσκω εύκολο, να μετράω τον κύκλο μου με τις αυξήσεις πόντων, βάζοντάς τον στην κορυφή του κεφαλιού μου. Αν καλύπτει την κορυφή του κεφαλιού μου χωρίς να προεξέχει, σταματάω τους γύρους με τις αυξήσεις πόντων. Αν πλέκω για παιδί και δεν έχω τρόπο να μετρήσω το κεφάλι του, χρησιμοποιώ την βάση της κανάτας της καφετιέρας του γαλλικού, ή ένα μπολ της κουζίνας! 


Συνήθως αν πλέκω με χοντρό νήμα, 60 πόντοι για το καπέλο ενός ενήλικα είναι υπέρ αρκετοί. Οπότε σταματάω τις αυξήσεις. Στους επόμενους γύρους (υπολογίστε 10 με 13 γύρους) πλέκω 1 αρ.γ. σε κάθε πόντου του προηγούμενου γύρου. Δεν αυξάνω και δεν μειώνω τον αριθμό των πόντων μου. Απλώς μακραίνω το μήκος του σκούφου ως ότου έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν πλέκω σε σπείρα ολοκληρώνοντας τον τελευταίο γύρο, δυο πόντους πριν το σημάδι μου, αφήνω τον πρώτο πόντο κενό και ενώνω με βουβό στον επόμενο πόντο. Αυτό καλύπτει την διαφορά μήκους και κάνει τον σκούφο να μοιάζει ίσιος. Κόβω το νήμα και το ράβω για να το ασφαλίσω.


Φοράω τον σκούφο και βρίσκω τα σημεία που είναι τα αυτιά μου βάζω σημάδι μετράω από το σημάδι μου δέκα πόντους και τοποθετώ δεύτερο σημάδι. Εκεί ανάμεσα θα πλέξω τα καλύμματα αυτιων.
Πλέκω 1 αρ.γ. σε κάθε πόντο. Σύνολο 10 αρ.γ γυρίζω το πλεκτό μου και επαναλαμβάνω 2 φορές. Συνολικά έχω 3 γύρους, σε κάθε γύρο έχω 10 αρ.γ.  
 Στον επόμενο γύρο (4ος γύρος), αρχίζω τις μειώσεις πόντων. Πλέκω 1 αρ. γ. στο πρώτο πόντο, στους επόμενους 2 πόντους, πλέκω 2 αρ.γ μαζί,  δηλαδή μειώνω. Οι επόμενοι 4 πόντοι είναι 1 αρ. γ σε κάθε πόντο και στους επόμενους 2 πλέκω πάλι 2 αρ.γ μαζί, πλέκω ένα αρ. γ στον τελευταίο πόντο. Έχω συνολικά 8 πόντους. Στον επόμενο γύρο πλέκω 1 αρ. γ σε κάθε πόντο.

Κόκκινα κρόσσια

6ος γύρος, μειώνω πάλι κατά δυο πόντους δηλ πλέκω 1 αρ. γ. στο πρώτο πόντο, στους επόμενους 2 πόντους 2 αρ.γ μαζί,  οι επόμενοι 2 πόντοι είναι 1 αρ. γ σε κάθε πόντο και στους επόμενους 2 πλέκω πάλι 2 αρ.γ μαζί, πλέκω ένα αρ. γ στον τελευταίο πόντο. Έχω συνολικά 6 πόντους. Γυρίζω το πλεκτό μου και πλέκω 1 αρ. γ σε κάθε πόντο. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο να μειώνω κατά δυο πόντους σε ως που να μείνω με 1 πόντο

Περουβιανός σκούφος μονόχρωμος με πράσινες λεπτομέρειες

Σε αυτό τον 1 πόντο θα περάσω τα κρόσσια μου ή τις πλεξίδες μου (ανάλογα τι αρέσει στον καθένα)  και ο Περουβιανός σκούφος είναι έτοιμος! Μην φοβηθείτε τους πειραματισμούς υλικών και χρωμάτων.
Δοκιμάστε να πλέξετε διαφορετικά νήματα όπως κορδέλα, noodles (μοιάζει με φανέλα) και να τα συνδυάσετε μεταξύ τους. Εμείς προετοιμαζόμαστε και γερά κρύα οπότε μείναμε στα 100% wool & 100% acrylic. 

Περουβιανός σκούφος πάνω όψη

To ας πούμε κουμπί της κορυφής είναι μαγικός κύκλος με 12 αρ.γ. που το ράβω ακριβώς στο κέντρο του σκούφου. Μπορείτε να φτιάξετε και μια ωραία φούντα αν θέλετε κάτι ποιο χειμωνιάτικο. 

Δίχρωμα κρόσσια

Τα κρόσσια μπορεί να είναι μονόχρωμα, πολύχρωμα, ενωμένα στην κορυφή και στις άκρες ή στις άκρες κομμένα. Μπορεί να είναι πλεξούδες που ταιριάζουν γάντι σε αυτούς τους σκούφος και ειδικά αν είναι για παιδιά δίνουν πολύ πιο χαρούμενη και παιχνιδιάρικη νότα στο τελικό αποτέλεσμα. 

Σκούφος με ασορτί κασκόλ

Επίσης αν θέλετε δοκιμάστε να σετάρερε τον σκούφο με ένα κασκόλ, όπως έκανα εγώ. Το κασκόλ είναι όλο αρ. γ χωρίς κρόσσια στις άκρες. Δεν το έπλεξα κατά πλάτος αλλά κατά μήκος. Δηλ έπλεξα μια μεγάλη αλυσίδα από 200 γ.σ.α και στην συνέχεια αρ.γ για 5-6 γύρους. Αυτό με βόλεψε γιατί το νήμα μου ήταν αρκετά χοντρό, οπότε η αλυσίδα μου δεν κινδύνευε να μπερδευτεί. Αν θέλετε μπορείτε να πλέξετε κατά πλάτος δηλ να φτιάξτε μια αλυσίδα πχ 15 πόντων, ανάλογα με το πλάτος που θέλετε να έχει το κασκόλ σας και στην συνέχεια να πλέξετε αρ. γ ή μισά ποδαράκια ως ότου το πλεκτό σας έχει το μήκος που θέλετε.

Makarna Bulky της iceyarn

Νήματα: Χρησιμοποίησα για τον πράσινόκόκκινο σκούφο και το κασκόλ Makarna Bulky της iceyarn & 8mm βελονάκι και για τον καφετί Royal Parnassos της  Royal by Castor & 8mm βελονάκι. Οι πράσινες λεπτομέρειες έγιναν με standard petalouda της Ελ. Δ. Μουζάκης και οι κόκκινες χωρίζοντας το πρασινοκόκκινο νήμα της Makarna Bulky. 

Peruvian style hat video tutorial
Peruvian style hat Free pattern

2 comments:

  1. Καλό μήνα,Σοφάκι μου!
    Κάτι τέτοια ανεβάζεις και τώρα με πρήζει το σκατόπαιδό μου να της φτιάξω,λέει σκούφο...
    (Μεταξύ μας ,τρελαίνομαι για αυτό το στυλ!)
    Φιλάκια και καλές δημιουργίες!

    ReplyDelete